Financieren

Laatste update 23 december 2022 Leestijd: 5 min

02 Welke typen financieringen zijn er?

Er zijn diverse typen financieringen waarmee u uw werkkapitaal, vastgoed, overname of nieuwe plannen kunt bekostigen. Op deze pagina leest u per financieringsbehoefte welke opties u heeft.

Werkkapitaalfinanciering

Debiteuren
Heeft u behoefte aan werkkapitaal om debiteurenvorderingen te financieren? Dan is een rekening-courant krediet of factoring meestal een passende oplossing. Een rekening-courant krediet is een limiet om rood te kunnen staan op de betaalrekening. Hierdoor kunt u als u, door lange betalingstermijnen, nog niet het geld binnen hebt van de debiteuren alsnog de rekeningen betalen. Factoring is een financiering op basis van de uitstaande facturen aan debiteuren. Factoring wordt voornamelijk toegepast bij bedrijven die actief zijn in de zakelijke markt (B2B). Met factoring ontvangt u een voorschot op deze facturen en heeft u direct extra liquiditeit beschikbaar. Hierdoor heeft u meer zekerheid over de betaling van debiteurenvorderingen.

Voorraad
In de mobiliteitsbranche is leverancierskrediet een veel gebruikte vorm om de voorraad nieuwe vervoermiddelen of onderdelen te financieren. Deze financiering wordt veelal verstrekt via een tussenpersoon, captive, die verbonden is aan de fabrikant. Maar ook zijn er van de fabrikant onafhankelijke financieringsmaatschappijen in de markt die voorraden in de mobiliteitsbranche financieren. Een andere mogelijkheid is een rekening-courant krediet bij de bank. Een rekening-courant krediet is een limiet om rood te kunnen staan op de betaalrekening. U bepaalt zelf hoeveel van dit geld u opneemt en wanneer. Voorraadfinanciering kan ook in de vorm van een kortlopende lening of tijdelijke verhoging van de kredietlimiet, waarmee u tijdelijk extra financiële ruimte hebt. Bijvoorbeeld wanneer u tijdelijk extra voorraad verwacht rondom een grote zakelijke transactie, een modelintroductie of jaarafsluiting.  Als u een portefeuille leaseauto's wilt financieren, kan een leasefinanciering een passende oplossing zijn.

Bedrijfsmiddelenfinanciering

Gaat u transportmiddelen, inventaris of materieel financieren? Dan kan u eveneens een rekening-courant krediet aanvragen of kiezen voor een kortlopende lening of zakelijk leasen. Bij zakelijk leasen koopt een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel zoals een machine of een werkplaatsbrug en verhuurt deze voor een vast maandbedrag aan u als gebruiker. Het grote voordeel van leasen is dat u het aanschafbedrag niet in één keer betaalt en wanneer u kiest voor operational lease zijn ook de kosten van onderhoud en reparaties inbegrepen.

Vastgoedfinanciering

Denkt u eraan om een eigen bedrijfspand te kopen, te verbouwen of wilt u uw bestaande bedrijfspand verduurzamen? Dan is het gebruikelijk hiervoor een langlopende lening af te sluiten met het vastgoed als onderpand. U betaalt het bedrijf terug met een vooraf bepaald vast of variabel rentepercentage en looptijd. Houd er rekening mee dat banken over het algemeen kritisch zijn ten opzichte van mobiliteitsvastgoed, zoals showrooms. Vaak moet een flink percentage eigen vermogen worden ingebracht. Naast banken zijn er financieringsmaatschappijen die beleggen in vastgoed. En ook is er ‘sale en lease back’ mogelijk met een bedrijfspand. U verkoopt dan uw onroerend goed aan een leasemaatschappij en huurt dit vervolgens weer terug. Op deze manier houdt of krijgt u geld beschikbaar om weer te investeren in uw bedrijf.

Maar wie uw bedrijfspand financiert, ook als u dit volledig zelf bent, het is raadzaam het bestemmingsplan van uw pand zo breed mogelijk te hebben. BOVAG adviseert u hierbij met vastgoedadvies.


Overnamefinanciering

Als u nadenkt over bedrijfsopvolging of overname is er ook financiering nodig. Deze financiering is veelal een stapelfinaciering waarbij eigen middelen, een bankfinanciering en alternatieve financiering zoals crowdfunding samen de overname mogelijk maken. Bij crowdfunding investeren er meerdere investeerders, de crowd (menigte) genaamd, een bedrag in een onderneming. In ruil voor de investering wil de crowd een rendement. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type funding.


Durfkapitaal

Durfkapitaal is geld dat investeerders in een startende onderneming, startende activiteit of hele specifieke investering investeren. Vaak zit hier meer risico aan verbonden, er is dus durf voor nodig. Dit vertaald zich in een hogere rente en bijzondere voorwaarden. Deze bijzondere voorwaarden worden zowel door de ondernemer als de investeerder gesteld. Waar het de ondernemer betreft kan dit bijvoorbeeld zijn het verkrijgen van toegang tot het netwerk van de investeerder en waar het de investeerder betreft het verkrijgen van een belang in het bedrijf in de vorm van aandelen.

U vindt ook meer informatie in het onderstaande schema, klik hier of op de afbeelding om deze te downloaden. Het schema is aan verandering onderhevig. Heeft u als BOVAG-bedrijf goede ervaringen met een financiële instelling die niet op deze lijst staat of ziet u iets wat niet klopt, dan horen wij dat graag. 


Zie ook:


Ga terug naar de overzichtspagina van het dossier Financieren

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring