Werkweek met een feestdag? Gebruik de BOVAG Toeslagentool

Laatste update 07 mei 2021 Leestijd: 3 min

Hoe berekent u het salaris van uw medewerker als deze op een feestdag werkt? Of juist vrij is? En wat als de medewerker in de week van de feestdag een extra zaterdag werkt? Dat is nu heel makkelijk te berekenen met de BOVAG Toeslagentool. Voor BOVAG-leden kosteloos te gebruiken.

Door het invullen van de BOVAG Toeslagentool krijgt u – als u onder de cao MvT valt - snel en overzichtelijk het antwoord op de vraag op welke toeslagen de medewerker recht heeft. Welke dagen volgens de cao MvT een feestdag zijn, hebben wij hier voor u op een rijtje gezet. 

Maatwerk per soort bedrijf 

De cao MvT kent voor de verschillende soorten bedrijven andere toeslagen. Het motorvoertuigenbedrijf (denk aan personenauto, bedrijfsauto’s, trucks en kampeerauto’s) kent bijvoorbeeld toeslagen voor het werken op een zaterdag. In het caravan- of fietsbedrijf is dat vaak een normale werkdag, zonder toeslagen. Natuurlijk houdt de tool hier rekening mee. 

Het verhuurbedrijf kent een heel eigen toeslagensysteem. Hierdoor is de tool voor deze bedrijven niet van toepassing. Ook voor verkopers is de tool niet te gebruiken. De cao-artikelen over de toeslagen gelden namelijk niet voor verkoopmedewerkers.

Een voorbeeld 

Een medewerker in een autobedrijf werkt volgens dienstrooster van maandag tot en met vrijdag 7,6 uur per dag. Er is een werkweek van 38 uur. Op koningsdag (27 april) was deze medewerker lekker een dagje vrij. Om een tegenzittende klus af te kunnen ronden, heeft de medewerker zelf voorgesteld om op zaterdag 4 uur te komen werken. Welke uren krijgt hij in dit geval betaald en tegen welk percentage? 

De cao MvT schrijft voor dat Koningsdag een feestdag is. De medewerker heeft recht op een betaalde vrije dag. De medewerker krijgt maandag tot en met vrijdag 7,6 uur betaald. Er zijn verder geen toeslagen. De betaalde vrije feestdag wordt meegeteld als werktijd die week. Maar doordat hij zaterdag 4 uur extra heeft gewerkt, zijn er 4 overuren. Daarmee is nog niet duidelijk welke toeslag de medewerker krijgt. In het autobedrijf kent de zaterdag namelijk 3 verschillende toeslagpercentages. In dit geval heeft de medewerker op 6 dagen gewerkt. Er mogen maar 5 dagen worden ingeroosterd in het Motorvoertuigenbedrijf. De toeslag die bij de zesde werkdag op zaterdag hoort, is 50 procent. 

BOVAG Toeslagentool cao MvT 

Met de BOVAG Toeslagentool hoeft u de regels over toeslagen niet meer in het cao-boekje op te zoeken. Gebruik dit hulpmiddel en al snel heeft u een mooi overzicht voor de ingevulde week. In bovengenoemde casus ziet dat er zo uit.  


 

 Naar de BOVAG Toeslagentool

Direct naar de BOVAG Toeslagentool  

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring