Volledige cao-tekst MvT beschikbaar

Laatste update 14 januari 2021 Leestijd: 5 min

De volledige tekst van de cao voor het Motorvoertuigbedrijf en Tweewielerbedrijf die vorig jaar vlak voor de kerst werd afgesloten, is beschikbaar. Bekijk hieronder de belangrijkste punten en download de volledige tekst. Deze cao is ingegaan op 1 november 2020 en heeft een looptijd van 17 maanden.

Download hieronder de volledige cao-tekst:

    No data found

Beloning 2021 

De feitelijke lonen (niet de salaristabellen) worden structureel verhoogd met 1% per 1 februari 2021.

Let op: In de cao is overeengekomen dat ondernemingen of werkmaatschappijen, zonder onderscheid in functies, de feitelijke loonsverhoging van 1 februari 2021 geheel of gedeeltelijk kunnen uitstellen tot 1 januari 2022. In ruil hiervoor wordt eenmalig een crisisbestrijdingsdag per 0,5% loonsverhoging gegeven. Deze crisisbestrijdingdagen worden conform hoofdstuk IX van de cao vastgesteld. Wanneer u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, moet u vóór 1 januari 2021 uw medewerkers hierover schriftelijk informeren. 
Cao-partijen bevelen aan om in situaties waarin er geen problemen zijn met de omzet en de bedrijfsresultaten, de loonsverhogingen niet uit te stellen.

Corona-uitzondering 

De feitelijke loonsverhoging van 1 februari 2021 is niet van toepassing op werknemers van werkgevers of werkmaatschappijen die op 1 februari 2021 gebruik hebben gemaakt van NOW 2 en gebruikmaken van NOW 3. Als uit de definitieve beschikking blijkt dat er geen recht bestond op NOW 2 en/of NOW 3, dient de loonsverhoging met terugwerkende kracht te worden toegepast.

Lees ook:

Beloning 2022  

De feitelijke lonen en de salaristabellen worden structureel verhoogd met 1% per 1 januari 2022. Ook voor de loonsverhoging van 1 januari 2022 is overeengekomen dat ondernemingen of werkmaatschappijen, zonder onderscheid in functies, de structurele loonsverhoging geheel of gedeeltelijk kunnen uitstellen tot 1 januari 2023 in ruil voor crisisbestrijdingsdagen. De keuze voor het uitstellen van de loonsverhoging moet uiterlijk 1 maand voor de datum van de loonsverhoging kenbaar gemaakt worden aan de werknemers, dus vóór 1 december 2021.

Generatiepact

Met het definitief worden van de nieuwe cao gaat ook het generatiepact weer open. Vanaf 1 januari 2021 kunt u - en nu voor onbepaalde tijd - werknemers aanmelden voor de generatiepact-regeling. 

RVU-regeling

In de cao zijn ook afspraken gemaakt over een regeling voor vervroegd uittreden. Deze regeling wordt de komende weken verder uitgewerkt. In de loop van januari 2021 verwachten wij hier meer informatie over te kunnen geven.

Leerwerkplekken 

Toetreding van jongeren binnen onze sectoren is van groot belang. Daarom komt er een financiële tegemoetkoming voor werkgevers gedurende de looptijd van de cao vanuit het opleidingsfonds OOMT.  
Wanneer een werkgever een leerwerkplek ter beschikking stelt aan een eerstejaars BBL-leerling ontvangt deze werkgever gedurende het schooljaar een vergoeding voor de 4 RPT-dagen.  Voor deze vergoeding is maximaal 2,5 miljoen euro beschikbaar. In januari zullen wij u over de procedure verder informeren.

Aanscherping ADV-regeling  

Cao-partijen zijn van mening dat de basisregeling voor ADV (artikel 26 in de cao) helder en toepasbaar is. Voor de toepassing van de ‘vrije keuze’-bepaling wordt de tekst in de cao aangescherpt middels de volgende tekst:   

Aanpassing artikel 26 lid 2 sub c: 
'In afwijking van de twee eerdere opties (vaste en flexibele werktijd) kan worden gekozen voor een andere vorm van arbeidsduurverkorting. Deze keuze mag alleen gemaakt worden onder de volgende voorwaarden:  
De vrije keuze-regeling wordt vastgesteld in overleg met het medezeggenschapsorgaan dan wel de werknemersdelegatie van het betreffende bedrijfsonderdeel of van het hele concern, dan wel met de vakbond. Het medezeggenschapsorgaan, de werknemersdelegatie of de vakbond zal daarvoor alle medewerkers van het bedrijfsonderdeel of het concern raadplegen, met besluitvorming met gewone meerderheid. Zie ook art. 17 lid 1 WOR.

Wanneer van de vrije keuze-regeling gebruik wordt gemaakt moet de gekozen vorm van arbeidsduurverkorting gemeld worden bij de Bedrijfsraad middels een brief die is ondertekend door de werkgever en door de personeelsvertegenwoordiging. 

De onderneming die op 1 november 2020 een ADV-regeling kent met gebruikmaking van de vrije keuze-regeling, moet voor 1 november 2021 de huidige regeling in overeenstemming brengen met bovenstaande eisen.'

Ketenbepaling

Overeengekomen is in het vervolg de wettelijke regeling te volgen om een keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd te kunnen sluiten.

Tot slot

Werkgevers krijgen door het sluiten van deze cao zekerheid over hun budget voor 2021, waarbij voor hen de mogelijkheid is gecreëerd om de kostenstijging zo nodig tot een minimum te beperken door gebruik te maken van crisisbestrijdingsdagen.

Vragen?

Heeft u vragen over de  cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring