BOVAG Ondernemersmonitor: hoofdbrekens rond personeel

Laatste update 14 maart 2024 Leestijd: 3 min

Zaken rondom personeel lijken ondernemers dezer dagen de meeste hoofdbrekens te kosten. Zo is ruim de helft van de BOVAG-ondernemers op zoek naar medewerkers, met name technisch geschoolde. En oplopende personeelskosten worden genoemd als grootste probleem van het moment. Een en ander blijkt uit de jongste BOVAG Ondernemersmonitor.

De lijst van meest genoemde problemen waar ondernemers tegenaanlopen werd bij de vorige meting in het najaar van 2023 nog aangevoerd door “Hoge energiekosten”, maar dat probleem is ingehaald door “Oplopende personeelskosten”, “Tekort aan personeel” en “Onnodige of onwerkbare regels vanuit de overheid”. De top 5 wordt gecompleteerd door “Verkrijgen financiering”, op de vijfde plek.

Regeldruk

BOVAG heeft in de Ondernemersmonitor doorgevraagd inzake de regeldruk. Op het terrein van personeel en arbo blijken regels en voorschriften rond verlof, ziekte/arbeidsongeschiktheid en arbo verreweg het meest genoemd.

Bedrijfsvoering

Op het gebied van bedrijfsvoering lopen ondernemers vooral aan tegen onnodige of onwerkbare regels met maar liefst een stijging met ruim 17 procentpunt op de naleving van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft), naast AVG (privacyregels) en RDW-regels (van vlakke vloeren tot deeltjestellers).

Nieuwkomer

Opvallende nieuwkomer in de top 10 van problemen die BOVAG-ondernemers noemen, is “Te veel drempels bij de aanschaf van EV/elektrificatie". Ruim 12 procent van de ondervraagden noemde dit probleem.

Lobby

Over veel van die hobbels en problemen is BOVAG in gesprek met de relevante partijen. Vandaag en op 20 maart organiseert MKB-Nederland in het BOVAGhuis speciale sessies over ondernemersproblemen, waar BOVAG de resultaten van de nieuwe Ondernemersmonitor zal inbrengen, zodat de lobby en belangenbehartiging van BOVAG vanuit die organisatie verder versterkt kan worden.

Veranderingen

De bereidheid tot aanbrengen van veranderingen in het bedrijf lijkt iets af te nemen, van 63,1 procent najaar 2023 naar 56,1 procent nu. "Verduurzamen" blijft de meest genoemde ingreep (43,6 procent noemt dit onderwerp), gevolgd door "Bedrijf aanbieden ter overname" (19,9 procent) en "Opstarten nieuwe bedrijfsactiviteiten" (19,7 procent).


Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring