Uitbreiding Generatiepact tank & was 

Laatste update 26 april 2024 Leestijd: 3 min

In de nieuwste cao zijn de spelregels voor deelname aan het Generatiepact voor medewerkers in de tank- en wasbranche iets uitgebreid. Een regeling om vervroegd te kunnen uittreden (ook bekend als RVU) bleek in deze branche niet haalbaar. Om oog te hebben en houden voor de mogelijke behoefte van een oudere medewerker is variant 2 van het Generatiepact wat uitgebreid.

Met het Generatiepact krijgen medewerkers in de tank- en wasbranche vanaf zestig jaar de kans om minder te gaan werken. De medewerker moet minimaal één jaar in dienst zijn bij zijn of haar werkgever en kan dan kiezen uit drie varianten. 
 
  • Variant 1: (60-80-100) 
De medewerker werkt 60 procent van de oorspronkelijke arbeidsduur tegen 80 procent van het oorspronkelijk salaris met 100 procent pensioenopbouw. Zowel de werkgever als de werknemer moet instemmen met deelname aan deze variant. 
 
  • Variant 2: (70-85-100) 

De medewerkers werkt 70 procent van de oorspronkelijke arbeidsduur tegen 85 procent van het oorspronkelijk salaris met 100 procent pensioenopbouw Zowel de werkgever als de werknemer moet instemmen met deelname aan deze variant. 

NIEUW: sinds 2024 bestaat er een tweede optie. In beginsel MOET de werkgever het verzoek uiterlijk binnen zes maanden invoeren als aan de volgende voorwaarden is voldaan: 

- de medewerker zit maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd

- werkt minimaal 38 uur per week

- werkt in een functie in functiegroep 1 tot en met 4
 

  • Variant 3: (80-90-100) 


De medewerker werkt 80 procent van de oorspronkelijke arbeidsduur tegen 90 procent van het oorspronkelijk salaris met 100 procent pensioenopbouw. In principe moet dit uiterlijk binnen zes maanden na de aanvraag van de medewerker worden ingevoerd. 

Vragen? 

Heb je nog vragen over deze wijziging? Of heb je andere vragen over het Generatiepact?  Kijk dan op Generatiepact – SFTW. Of neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring