Rekenvoorbeeld bij loonsverhoging cao Motorvoertuigen

Laatste update 22 januari 2018 Leestijd: 3 min

In de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf is afgesproken dat per 1 februari 2018 het voor de werknemer geldende salaris wordt verhoogd met € 43,-.

Bij een betaling van het salaris per vier weken wordt het salaris verhoogd met € 40,-. Deze verhoging is al verwerkt in de salaristabellen en salarisgroepen die gelden vanaf 1 februari 2018. De verhoging van € 43,- geldt voor een fulltime werknemer die een werkweek heeft van gemiddeld 38 uren. Voor parttimers geldt de verhoging naar rato van het aantal uren dat zij gemiddeld per week werken.

Verkopers en oproepkrachten

De salarisverhogingen in de cao MvT gelden ook voor verkopers en oproepkrachten. Bij verkopers wordt de verhoging berekend over minimaal het basissalaris per salarisbetalingsperiode. Voor oproepkrachten staat vaak niet van tevoren vast hoeveel uren hij in de week werkt. Zij worden daarom vaak per uur betaald. De loonsverhoging van € 43,- moet dan ook teruggerekend worden naar een verhoging per uur.

De berekening uitgelegd

De verhoging van 1 februari 2018 is € 43,- voor een werknemer die fulltime werkt. In de cao MvT is een 38-urige werkweek een fulltime dienstverband. In artikel 43 van de cao staat aangegeven hoe u een uurloon uitrekent. Bij een 38-urige werkweek is het uurloon 0,607% van het maandsalaris, dan wel 0,658% van het vierwekensalaris. Bij een 40-urige werkweek is dit 0,577% van het maandsalaris, dan wel 0,625% van het vierwekensalaris.

Om de loonsverhoging van € 43,- per uur uit te rekenen moet u dit bedrag vermenigvuldigen met een van de hiervoor genoemde percentages. Is het maandsalaris gebaseerd op een 38-urige werkweek, dan verhoogt u het uurloon van de oproepkracht met € 0,26. Als het maandsalaris van de oproepkracht gebaseerd is op een werkweek van 40 uur, dan moet u de loonsverhoging van € 43,- vermenigvuldigen met 0,577%. In dat geval verhoogt u het uurloon met € 0,25.

Verhoging minimumloon

Let op: de verhoging van het minimumjeugdloon per 1 januari 2018 is niet verwerkt in de salaristabellen en salarisgroep A. De bedragen die genoemd staan onder salarisgroep A/wml zijn dus niet actueel. De loonsverhoging van 1 februari 2018 moet wel over het hoger minimumjeugdloon berekend worden.

Klik hier voor een actueel overzicht van de bruto bedragen voor het minimumloon per 1 januari 2018.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring