Zaterdag 28 oktober Dag van de Fietsverlichting

Laatste update 20 oktober 2017 Leestijd: 2 min

Werkende fietsverlichting is van significant belang als het gaat om de verkeersveiligheid. Om die reden is dit jaar op zaterdag 28 oktober de Dag van de Fietsverlichting, een initiatief van ANWB, de Fietsersbond, TeamAlert en VVN samen met de BOVAG, de provincies, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de RAI Vereniging.

De Dag van de Fietsverlichting vindt plaats op 28 oktober, want in de nacht van 28 op 29 oktober gaat de wintertijd in en is goede fietsverlichting nog belangrijker. De betrokken partijen zetten zich vanaf met diverse campagnes door het land in om het belang van fietsverlichting te benadrukken. Zo besteden de ANWB-winkels extra aandacht aan fietsverlichting, ondersteunt VVN in diverse provincies lokale actiegroepen en gaan de VVN-afdelingen aan de slag met de toolkit ‘Fietsverlichting’. TeamAlert gaat op haar beurt met haar project Show Yourself de straat op om jongeren te wijzen op het belang van deugdelijke fietsverlichting. Heeft u als BOVAG-lid ook acties op stapel staan in relatie tot fietsverlichting en reparaties, maak dan gebruik van deze nieuwe Dag van de Fietsverlichting voor extra aandacht.

Bewustwording

In recent onderzoek van TNS NIPO valt op dat  ruim twee derde van de frequente autorijders die wel eens fietsen het ‘heel belangrijk’ vindt dat een fietser met (volledige) verlichting in het donker rijdt. Van fietsers zonder rijbewijs is dat slechts iets meer dan de helft. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het belang van fietsverlichting een stuk sterker en meer wordt ervaren zodra de fietser zelf als (frequent) autobestuurder de weg opgaat. Met de Dag van de Fietsverlichting willen de betrokken partijen meer bewustwording creëren als het gaat om het hebben van (werkende) fietsverlichting.

“Check je verlichting!”

Uit ander onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat slechts 53% van de jongeren tot 25 jaar fietsverlichting voert. Onder fietsers vanaf 50 jaar is dit percentage met 83% juist het hoogst. Daarnaast geeft vier op de vijf ondervraagden aan dat zijn of haar fietsverlichting vaak stuk is of dat ze er niet aan denken fietsverlichting nodig te hebben, als ze op hun fiets stappen. De boodschap van de organisaties is dan ook: “Check je verlichting!”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring