Regeling financiële steun bij bodemsanering gewijzigd

Laatste update 13 oktober 2017 Leestijd: 3 min

De overheid heeft de Bedrijvenregeling voor financiële steun bij de aanpak van bodemverontreiniging recent op een aantal punten aangepast. Daardoor kunnen bedrijven die er nog geen gebruik van hebben gemaakt, dat nu alsnog doen. Welke regels gelden er precies?

De Bedrijvenregeling is een initiatief van de overheid in samenwerking met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Bedrijven konden zich tot 1 januari 2008 aanmelden voor deelname aan de regeling. Circa 10.000 bedrijven deden dit, al hebben veel daarvan er nooit gebruik van gemaakt: hun verontreiniging werd niet beoordeeld als spoedeisend en saneren was dan ook op korte termijn niet verplicht. Nu de regeling per 1 juli 2017 is aangepast, is de Bedrijvenregeling voor een groot deel van deze groep alsnog een interessante vorm van financiële steun.

Wat is er gewijzigd?

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat een bedrijventerrein na sanering een andere bestemming mag krijgen (zoals woningbouw). Verder wordt de afkoop en overdracht van de verontreiniging mogelijk gemaakt en kan er een voorschot worden gevraagd. Ook de einddatum is nieuw: de regeling stopt per januari 2024. Vóór die datum moet een bedrijf aangeven alsnog gebruik te willen maken van de financiële steun; de sanering en financiële afronding moeten dan voor 1 januari 2030 plaatsvinden.

Is saneren van bodemverontreiniging nog zinvol?

Heeft u zich destijds – dat wil zeggen vóór 2008 – aangemeld voor de Bedrijvenregeling en is uw perceel (nog) niet gesaneerd? Dan is nu het moment na te gaan of sanering alsnog een zinvolle optie is. Zeker met het oog op de toekomst van uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding, verhuizing, opvolging, overdracht, beëindiging of verkoop. Een verontreiniging kan hierbij een belemmerende rol spelen. Door de toekomstige aanpak nu te regelen, bent u beter voorbereid op toekomstige transacties.

Nu beslissen

Een saneringstraject kost veel tijd, ook in de fase voorafgaand aan de daadwerkelijke sanering. Om zeker te zijn van tijdige hulp, is het raadzaam niet te lang te wachten met beslissen. Het lijkt nog ver weg, maar duidelijk is dat men na 1 januari 2024 geen aanspraak meer kan maken op deze financiële regeling.

Wat zijn de mogelijkheden voor niet-aangemelde bedrijven?

Bedrijven die zich niet voor 1 januari 2008 hebben aangemeld voor de Bedrijvenregeling, kunnen in aanmerking komen voor cofinanciering. Meer informatie hierover is verkrijgbaar via Bodembeheer Nederland: www.bodembeheernederland.nl.

Meer informatie of persoonlijk advies?

Wilt u meer weten over de Bedrijvenregeling of advies over uw specifieke situatie? Neem dan contact op met Bodembeheer Nederland via bedrijvenregeling@bodembeheernederland.nl. Vermeld daarbij alstublieft uw bedrijfsnaam en adres. U kunt ook bellen: 085 – 330 10 10.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring