Fietsbedrijven ontevreden over uurtarief en arbeidstijd garantieafhandeling

Laatste update 22 augustus 2018 Leestijd: 3 min

Veel fietsdealers zijn nog steeds niet tevreden over de arbeidstijdvergoeding voor garantiewerk en het bijbehorende uurtarief. Dit blijkt uit het Relatie Onderzoek Dealer Importeur, dat door ruim vierhonderd fietsbedrijven is ingevuld. De respondenten geven het uurtarief en de arbeidstijd respectievelijk een gemiddeld rapportcijfer van 3,7 en 3,5.

Fietsbedrijven zijn niet alleen maar negatief over de garantieafhandeling. Over het aantal goedgekeurde garantieclaims (6,5) en de snelheid waarmee die worden afgehandeld (6,4) is men gemiddeld voldoende tevreden. De procedure van de garantieafhandeling scoort dit jaar voor het eerst boven een zes (6,1).

Groeiende verschillen

Uit de RODI komt naar voren dat de verschillen tussen de best en slechtst presterende fietsmerken steeds groter worden. De relatie met fietsfabrikant Giant, vorig jaar nog tweede, wordt dit jaar het hoogste gewaardeerd met een 8,0 (stijging 0,5 ten opzichte van 2016). Cube en Koga volgen daar direct achter met een 7,8 (respectievelijk een stijging van 0,5 en 0,2).

Drie merken eindigen een gedeelte laatste plaats met een 6,3: Batavus (-0,3 ten opzichte van 2016), Gazelle (onveranderd) en Sparta (-0,2). Het gemiddelde algemene rapportcijfer komt uit op een 6,9. Dat is een tiende punt hoger dan vorig jaar, en hetzelfde niveau als in 2015 (zie onderstaande tabel).
 

Tabel-BOVAG-Dealeradviesboek.jpg

 

Zorgen over winstgevendheid

Fietsbedrijven maken zich nog steeds zorgen maken over de winstgevendheid van de merken, zowel op korte als op lange termijn. Over alle merken gezien is de winstgevendheid volgens 39% van de respondenten verslechterd, waarmee deze groep 4% kleiner is dan vorig jaar. De grootste (midden)groep geeft aan dat de winstgevendheid dit jaar hetzelfde is als vorig jaar. Goed nieuws is dat overall de groep dealers met een ervaren ‘verbeterde’ winstgevendheid is toegenomen: van 9% in 2016 naar 15% dit jaar.

Voor de lange termijn wordt de winstgevendheid over alle merken tezamen beoordeeld met een 4,6.

Dealeradviesboek

De uitgebreide resultaten van RODI zijn terug te lezen in het Dealeradviesboek. In het Dealeradviesboek wordt de samenwerking met de fabrikanten geƫvalueerd. Daarnaast lichten de juristen van BOVAG de voorwaarden en contracten van de belangrijkste fietsleveranciers en -fabrikanten door.

Download het dealeradviesboek onderaan deze pagina (exclusief voor leden).


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring