6 zaken die u moet weten over tenaamstellen van Euro2- en Euro3-scooters

Laatste update 12 december 2017 Leestijd: 4 min

Europese regelgeving geeft aan dat vanaf 1 januari 2018 alleen brom- en snorfietsen die voldoen aan de Euro4-eisen als nieuw mogen worden verkocht. Dat betekent dat niet-verkochte Euro2- en Euro3-voertuigen uiterlijk 31 december voorzien moeten zijn van een kenteken en tenaamstelling. Als u de onderstaande stappen doorneemt, komt u in het nieuwe jaar niet voor verrassingen te staan.

1. Tenaamstellen voor eind 2017

U kunt modellen in 2017 nog tenaamstellen op bedrijfsnaam (bij een eenmanszaak op eigen naam) en opnemen in uw bedrijfsvoorraad. Het voertuig wordt dan ‘geschorst’ van de regeling. Per 1 januari 2018 kunt u deze uit de bedrijfsvoorraad verkopen als tweedehands zonder kilometers. Het is belangrijk dat u van elk model een kenteken en een tenaamstellingdocument heeft. Volg bij het tenaamstellen de volgende administratieve procedures:

  • Machtigen
  • Tenaamstellen
  • Nieuwe tenaamstelling opvragen
  • Opnemen in bedrijfsvoorraad

Na het inschrijven en tenaamstellen is het mogelijk om het voertuig te schorsen.

2. Een tijdelijk documentnummer/tenaamstellingscode aanvragen

Let op: na de tenaamstelling in de bedrijfsvoorraad moeten u de voertuigen ook verzekeren. Het kan twee dagen duren voordat u het tweede deel van de nieuwe tenaamstelling binnenkrijgt. Wilt u hier niet op wachten, dan kunt u als nieuwe eigenaar via de RDW-portal een tijdelijk documentnummer en tenaamstellingscode aanvragen.

Als u deze bevoegdheid van het RDW niet heeft, wacht dan op uw kentekencard om het voertuig in de bedrijfsvoorraad op te nemen. Wel moet hiervoor het KvK-nummer van de tenaamstelling gelijk zijn aan het KvK-nummer waarop de erkenning bedrijfsvoorraad is aangevraagd. Als dit niet zo is, merkt het systeem u niet op als eigenaar en moet u langer wachten op de kentekencard.

> Meer informatie

3. Een locatie die voldoet aan de RDW-eisen

Zorg ervoor dat u de voertuigen neerzet op een locatie die voldoet aan de eisen van de RDW (zoals beschreven in paragraaf 2.3.1 van de RDW-informatiemap). De locatie van de bedrijfsvoorraad moet bijvoorbeeld bekend zijn bij de RDW. Ook moet deze zich bevinden in Nederland, of in Duitsland of België binnen een afstand van 25 kilometer van de grens.

> Meer informatie

4. Bijtijds langs bij een RDW-keuringsstations

De regelgeving geldt voor de huidige voorraad Euro2 en Euro3, en waarover u nog in contact bent met de importeur. Let vooral op wanneer u een individuele keuring nodig hebt voor een voertuig zonder kenteken en/of waarvan de importeur niet meer bestaat. De RDW-keuringsstations zitten tot het einde van het jaar volgeboekt. Ga hier dus zo snel mogelijk mee aan de slag.

5. Stop van de versnelde inschrijving

Na 31 december 2017 is het niet meer mogelijk om een nieuwe Euro2- of Euro3-bromfiets- of snorfiets voor het eerst te registeren. De versnelde inschrijving wordt dichtgezet. Het is dan niet meer mogelijk om een voertuig in januari met terugwerkende kracht te registeren op een datum in december 2017.

6. Importeren vanuit een andere lidstaat

In tegenstelling tot Nederland is er in sommige andere landen wel een restantvoorraadregeling. Daar mogen in 2018 nog wel nieuwe Euro2- en Euro3-voertuigen worden geregistreerd en verkocht. Op basis van deze restantvoorraadregelingen mag u voertuigen die na 31 december 2017 geregistreerd zijn in een andere lidstaat, ook registreren in Nederland. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring